Agricultura urbana no município de São Paulo: considerações sobre produção e comercialização

Authors

DOI:

https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.012

Keywords:

Urban agriculture, City of São Paulo, Agricultural production, Commercialization

Abstract

Urban agriculture (UA) has recently been pointed out as an important element in the discussion and practices of urban food security. This article seeks to discuss agricultural production and distribution in the city of São Paulo , considering the diversity of profiles that UA can assume. To this end, official databases were used to compute agricultural production. With regard to commercialization, information was collected from seven semi-structured interviews with farmers of the city of São Paulo between 2018 and 2020. The main findings indicate that there was an increase in agricultural practices in the city, encompassing a wide variety of commercialization channels. The opening of new markets, the development of public policies and public recognition were essential for the growth of agriculture in the city of São Paulo.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • André Ruoppolo Biazoti, Universidade de São Paulo. Instituto de Estudos Avançados

    é membro do Grupo de Estudos em Agricultura Urbana (GEAU), Instituto de Estudos Avançados (IEA), Universidade de São Paulo (USP).@ – andrebiazoti@gmail.com / https:// orcid.org/0000-0001-7132-0376.

  • Vitória Oliveira P. de Souza Leão, Universidade de São Paulo. Instituto de Estudos Avançados

    é membro do Grupo de Estudos em Agricultura Urbana (GEAU), Instituto de Estudos Avançados (IEA), Universidade de São Paulo (USP). @ – vitorialeao.usp@gmail.com / https://orcid.org/0000-0003-3595-5002.

  • Rafael Junqueira Buralli, Universidade de São Paulo. Instituto de Estudos Avançados

    é consultor do Departamento de Saúde Ambiental, do Trabalhador e Vigilância das Emergências em Saúde Pública (DSASTE) do Ministério da Saúde e membro do Grupo de Estudos em Agricultura Urbana (GEAU), Instituto de Estudos Avançados (IEA), Universidade de São Paulo (USP).@ – rafael.buralli@gmail.com / https://orcid.org/0000-0001-7006-6177.

  • Thais Mauad, Universidade de São Paulo. Faculdade de Medicina. Departamento de Patologia

    é professora associada do Departamento de Patologia, Faculdade de Medicina (FM), Universidade de São Paulo (USP). @ – tmauad@usp.br / https://orcid.org/0000-0002-3354-1466.

References

AFSHIN, A. et al. Health effects of dietary risks in 195 countries, 1990–2017: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2017. The Lancet, v.393,

n.10184, p.1958-1972, 2019.

BARON, B. C. Agroecologia e urbanidade: uma investigação a partir da agricultura urbana na Região Metropolitana de São Paulo. São Paulo, 2017. Trabalho de Graduação

(Bacharelado em Geografia) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo.

BIAZOTI, A. R. Engajamento político na agricultura urbana: a potência de agir nas

hortas comunitárias de São Paulo. Piracicaba, 2020. Dissertação (Mestrado em Ecologia Aplicada) – Centro de Energia Nucleal na Agricultura, Escola Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo.

BIAZOTI, A. R.; SORRENTINO, M. Agricultura urbana no município de São Paulo:

uma proposta de caracterização. Conference Proceedings: Third International Conference on Agriculture and Food in an Urbanizing Society. Porto Alegre: UFRGS/FAO,

BORGES, C. A.; CABRAL-MIRANDA, W.; JAIME, P. C. Urban Food Sources and

the Challenges of Food Availability According to the Brazilian Dietary Guidelines Recommendations. Sustainability, v.10, 4643, 2018; Special Issue Urban Food Deserts:

Perspectives from the Global South, 2018.

CALDAS, E. de L.; JAYO, M. Agriculturas urbanas em São Paulo: histórico e taxonomia. Confins, Paris, v.29, 2019.

CARNEIRO, M. J.; MALUF, R. S. Multifuncionalidade da agricultura familiar. Cadernos do CEAM, p.43-58, 2005.

CARREFOUR. Localizador de Lojas. Disponível em: <https://www.carrefour.com.br/

localizador-de-lojas>. Acesso em: 12 mar. 2020.

CEAGESP. Companhia de Entrepostos e Armazéns Gerais do Estado de São Paulo.

Entrepostos: Capital – ETSP. 2020. Disponível em: <http://www.ceagesp.gov.br/entrepostos/etsp/>. Acesso em: 26 mar. 2020.

DARROT, C.; DURANT, G. Référenciel central des circuits courts de proximité: mise

en évidence et statut pour l’action. Circuits courts: Contribution au développement régional. Ouvrage collectif, INRA. Dijon: Educagri Éditions, 2010. 224p.

GIATTI, L. L. et. al. Nexos de exclusão e desafios de sustentabilidade e saúde em uma

periferia urbana no Brasil. Cadernos de Saúde Pública. v.35, e00007918, 2019.

GPA. Grupo Pão de Açúcar. Onde estamos. Disponível em: <https://www.gpabr.com/

pt/conheca-o-gpa/onde-estamos/>. Acesso em: 12 mar. 2020.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2006. IBGE,

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Produção Agrícola Municipal 2016. Rio de Janeiro: IBGE, 2017.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo Agropecuário 2017. IBGE, 2018.

IBGE. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística. Censo agropecuário: resultados definitivos 2017. Rio de Janeiro: IBGE,

Disponível em https://biblioteca.ibge.gov.br/visualizacao/periodicos/3096/

agro_2017_resultados_definitivos.pdf. Acesso em: 10 fev. 2021.

INSTITUTO ESCOLHAS E URBEM, Cartografias, Mais perto do que se imagina: os

desafios da produção de alimentos na metrópole de São Paulo, 2020.

LEÃO, V. O. P. S, Organizações de Controle Social na Região Metropolitana de São

Paulo: relações de proximidade e de confiança em foco. Piracicaba, 2019. Dissertação

(Mestrado em Ecologia Aplicada) – Centro de Energia Nucleal na Agricultura, Escola

Superior de Agricultura “Luiz de Queiroz”, Universidade de São Paulo.

McCLINTOCK, N. Radical, reformist, and garden-variety neoliberal: coming to terms

with urban agriculture`s contradictions. Local Environment Journal, v.19, n.2, p.147-

, 2014.

MINAYO, M. C. S. Amostragem e saturação em pesquisa qualitativa: consensos e controvérsias. Revista Pesquisa Qualitativa, São Paulo, v.5, n.7, p.1-12, abril 2017.

MOUGEOT, L. J. A. Agricultura Urbana - conceito e definição. Revista de Agricultura

Urbana, 1, Resource Centre on Urban Agriculture and Forestry - RUAF, 2000.

NAGIB, G. Agricultura urbana como ativismo na cidade de São Paulo: o caso da Horta

das Corujas. São Paulo, 2016. 434p. Dissertação (Mestrado em Geografia) – Faculdade

de Filosofia, Letras e Ciências Humanas, Universidade de São Paulo.

OPITZ, I. et al. Contributing to food security in urban areas: differences between

urban agriculture and peri-urban agriculture in the Global North. Agric Hum Values,

v.33, p.341, 2016.

PESSOA, C.C.; SOUZA, M. de; SCHUCH, I. Agricultura urbana e Segurança Alimentar: estudo no município de Santa Maria – RS. Segurança Alimentar e Nutricional,

v.13, n.1, p.23-37, 2006.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. Agricultores recebem certificado de orgânico. Notícia veiculada em 21/7/2017. Disponível em:

<http://www.prefeitura.sp.gov.br/cidade/secretarias/regionais/sao_mateus/noticias/index.php?p=74336>. Acesso em: 24 maio 2018.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. Prefeitura Municipal de São Paulo. Cadastramento de Unidades Produtivas,

Projeto Ligue os Pontos. Disponível em: <https://ligueospontos.prefeitura.sp.gov.

br/agricultura-familiar/cadastro/>. Acesso em: 17 fev. 2020.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. Dados Abertos, Refeições Servidas - 2018. Disponível em:

<http://dados.prefeitura.sp.gov.br/it/dataset/alimentacao-escolar-relatorio-de-refeicoes-servidas/resource/1b06faae-4964-4387-8583-c4f17827519b>. Acesso em: 12 mar. 2020.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. GeoSampa - Mapa, 2020. Disponível em:

<http://geosampa.prefeitura.sp.gov.br/PaginasPublicas/_SBC.aspx>. Acesso em: 11

mar. 2020.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. Projeto Ligue os Pontos, Relatório da fase 1, 2018. Disponível em: <https://gestaourbana.prefeitura.sp.gov.br/wp-content/uploads/2019/01/RELAT%C3%93RIO_

SITE_PTBR.pdf>. Acesso em: 27 mar. 2020.

SÃO PAULO. Prefeitura Municipal de São Paulo. Secretaria Municipal de Desenvolvimento Econômico e Trabalho. Feira Maps.

Disponível em: <https://www9.prefeitura.sp.gov.br/secretarias/sdte/pesquisa/feiras/lista_completa.html>. Acesso em: 11 mar. 2020.

SÃO PAULO (Estado). Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São

Paulo. Projeto LUPA 2007/2008: Censo Agropecuário do Estado de São Paulo. São Paulo:

Instituto de Economia Agrícola. Coordenadoria de Desenvolvimento Rural Sustentável, 2009.

SÃO PAULO (Estado). Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São

Paulo. Secretaria de Agricultura e Abastecimento do Estado de São Paulo. Projeto

LUPA 2016/2017: Censo Agropecuário do Estado de São Paulo. São Paulo: Instituto de

Economia Agrícola. Coordenadoria de Desenvolvimento Rural Sustentável, 2019.

SWINBURN, B. A. et al. The global syndemic of obesity, undernutrition, and climate

change: the Lancet Commission report. The Lancet, v.393, n.10173, p.791-846, 2019.

VALDIONES, A. P. G. Panorama da agricultura urbana e periurbana no município

de São Paulo. São Paulo, 2013. Dissertação (Mestrado) – Programa de Pós-Graduação

em Mudança Social e Participação Política, Escola de Artes, Ciências e Humanidades,

Universidade de São Paulo.

WILLETT, W. et al. Food in the Anthropocene: the EAT–Lancet Commission on halthy diets from sustainable food systems. The Lancet, v.393, n.10170, p.447-92, 2019.

Published

2021-04-30

Issue

Section

Agricultura urbana

How to Cite

Biazoti, A. R., Leão, V. O. P. de S., Buralli, R. J., & Mauad, T. (2021). Agricultura urbana no município de São Paulo: considerações sobre produção e comercialização. Estudos Avançados, 35(101), 189-208. https://doi.org/10.1590/s0103-4014.2021.35101.012