The Food Purchase Program in the municipalities of Legal Amazon

Authors

  • Regina Helena Rosa Sambuichi Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada
  • Ana Flávia Cordeiro Souza de Almeida Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada
  • Gabriela Perin Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada

DOI:

https://doi.org/10.14201/reb2020715133147

Keywords:

Family farming, food security, public policies, rural development, Legal Amazon

Abstract

The Food Acquisition Program (PAA) is a Federal Government program, whose main objectives are to encourage family farming and to fight food and nutritional insecurity (Insan). This article makes a quantitative analysis of the access and application of resources from the PAA-CDS in the municipalities of the Legal Amazon region in the period from 2011 to 2019 using microdata provided by the Ministry of Citizenship. It was observed that, over the period analyzed, PAA was accessed by 83% of the municipalities in the region and R$ 738.2 million were invested in purchases, which represents 19% of the amount applied in Brazil. In the states of Acre, Amapá, Rondônia, Roraima and Tocantins, 100% of the municipalities had access to the program in the period. Most municipalities that accessed the program had between 10,000 and 50,000 inhabitants, however, municipalities above 100,000 inhabitants had, proportionally, a higher percentage of access. Over the analyzed period, there was a tendency to reduce the amount of financial resources invested and an increase in coverage, resulting in a greater dispersion of these resources, which can reduce the impacts of the program in each municipality.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Regina Helena Rosa Sambuichi, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada

    PhD in Ecology from Universidade de Brasília (UnB, Brazil). Researcher in Diretoria de Estudos e Políticas Regionais, Urbanas e Ambientais (Dirur) of Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea, Brazil).

  • Ana Flávia Cordeiro Souza de Almeida, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada

    Master in Administration from Universidade Federal de Goiás (UFG, Brazil). Researcher at Diretoria de Estudos e Políticas Regionais, Urbanas e Ambientais (Dirur) of Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea, Brazil).

  • Gabriela Perin, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada

    Master in Public Policy from Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS, Brazil). Researcher at Diretoria de Estudos e Políticas Regionais, Urbanas e Ambientais (Dirur) of Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea, Brazil).

References

Almeida, A. F. C. S. de, Perin, G., Policarpo, M. A., & Sambuichi, R. H. R. (2020). O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): um caso de Big Push Ambiental para a sustentabilidade no Brasil. Repositório de casos sobre o Big Push para a Sustentabilidade no Brasil. Comissão Econômica para a América Latina e o Caribe (CEPAL) das Nações Unidas.

Araujo, M. de L. L. de, & Kubo, R. R. (2017). Segurança Alimentar e Nutricional e Povos Indígenas: a experiência dos Asheninkas do Alto Rio Envira com o Programa de Aquisição de Alimentos (PAA). Revista Paranaense de Desenvolvimento, 38(132), 195–210.

Baldisera, R. S., Dallacort, R., Seabra Júnior, S., Carvalho, M. A. C. de, & Yamashita, O. M. (2018). Perfil socioeconômico dos produtores (PNAE e PAA) em castanheira – MT, Sudoeste da Amazônia Legal. CAMPO-TERRITÓRIO: Revista de Geografia Agrária, 13(29), 131–161.

Bonnal, P., & Maluf, R. S. (2009). Políticas de desenvolvimento territorial e multifuncionalidade da agricultura familiar no Brasil. Política & Sociedade, 14, 211-250.

Lei nº 10.696 de 2 de julho de 2003 (2003) (testimony of Brasil). Recuperado de [http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/LEIS/2003/L10.696.htm].

Lei nº 11.326 de 24 de julho de 2006 (2006) (testimony of Brasil). Recuperado de [http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_Ato2004-2006/2006/Lei/L11326.htm].

Lei Complementar nº 124 de 3 de janeiro de 2007 (2007) (testimony of Brasil). Recuperado de [http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/LEIS/LCP/Lcp124.htm].

Decreto nº 7.775, de 4 de julho de 2012 (2012) (testimony of Brasil). Recuperado de [http://www.planalto.gov.br/ccivil_03/_ato2011-2014/2012/decreto/d7775.htm].

Decreto nº 9.064, de 31 de maio de 2017 (2017) (testimony of Brasil).

Decreto nº 9.214, de 29 de novembro de 2017 (2017) (testimony of Brasil).

Câmara Interministerial de Segurança Alimentar e Nutricional (2018). Mapeamento da Insegurança Alimentar e Nutricional com foco na Desnutrição a partir da análise do Cadastro Único, do Sistema Nacional de Vigilância Alimentar e Nutricional (SISVAN) e do Sistema de Informação da Atenção à Saúde Indígena (SIASI) 2016. (Estudo Técnico).

Carniello, M. F., Valnier, A., & Ricci, F. (2010). A contribuição do Programa de Aquisição de Alimentos – (PAA) para a agricultura familiar de Rondônia. Sociedade e Desenvolvimento Rural, 4(2), 73-88.

Cavallari, A. A., Ferreira, E. E. da S., Soares, K. R., Neves, S. M. A. da S., & Seabra Júnior, S. (2015). O Programa de Aquisição de Alimentos Na Amazônia Legal Brasileira. Revista de Estudos Sociais, 17(24), 181-194.

Companhia Nacional de Abastecimento. (2017). Agricultura Familiar. Companhia Nacional de Abastecimento (Conab).

Conceição, L. C.; Martins, C. M.; Santana, A. C.; Gomes, S. C.; Santos, M. A. S; Rebello, F. K. (2016). Mercado Institucional de Produtos Agropecuários de Assentamentos Rurais na Amazônia. Amazon, Organizations and Sustainability Brazil, 5(2), 117-126.

Grisa, C. (2018). Mudanças nas políticas públicas para a agricultura familiar no Brasil: novos mediadores para velhos referenciais. Raízes, 38(1), 36-50.

Grisa, C., Schmitt, C. J., Maluf, R. S., & Leite, S. P. (2010). O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) em perspectiva: apontamentos e questões para o debate. Retratos de Assentamentos, 13, 137-170.

Hurtienne, T. (2005). Agricultura familiar e desenvolvimento rural sustentável na Amazônia. Novos Cadernos NAEA, 8(1), 19-71.

IBGE. (2014). Pesquisa Nacional por Amostra de Domicílios (PNAD): Segurança Alimentar. Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística (IBGE).

Maluf, R. S. (2015). Prefácio. In C. Grisa & S. Schneider (Orgs.), Políticas Públicas de Desenvolvimento Rural no Brasil (pp. 9–12). Editora da UFRGS.

Menezes, F. C. de, Marinho, M. de M., Mendes, J. M. & Gomes, M. C. C. (2019). Análise do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) na região do bioma amazônia: um debate necessário. 57º Congresso SOBER.

Perin, G., Almeida, A. F. C. S. de, Spínola, P. A. C., Pella, A. F. C., & Sambuichi, R. H. R. (no prelo). A evolução do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): uma análise da trajetória de implementação, benefícios e desafios. Texto para Discussão, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea).

Porto, S. I., Soares, E. S., Soares, J. F., Cruz, K. C. M. S., Viegas, G. L., & Viana, C. (2013). Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): dez anos de uma política pública múltipla e inovadora. In PAA: 10 Anos de Aquisição de Alimentos (pp. 37–57). Ministério do Desenvolvimento Social e Combate à Fome.

Sambuichi, R. H. R., Kaminsk, R., Perin, G., Moura, I. F. de, Januário, E. S., Mendonça, D. B., & Almeida, A. F. C. de. (2019). Programa de Aquisição de Alimentos e segurança alimentar: modelo lógico, resultados e desafios de uma política pública voltada ao fortalecimento da agricultura familiar. Texto para Discussão, 2482, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea). http://www.ipea.gov.br/portal/publicacoes.

Sambuichi, R. H. R., Perin, G., Almeida, A. F. C. S. de, Alves, P. S. C., Araújo, D. G. de, Câmara, R. D. F., & Januário, E. S. (2019). Diversidade de produtos adquiridos pelo Programa de Aquisição de Alimentos no Brasil e Regiões. Boletim Regional, Urbano e Ambiental, Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada (Ipea), 21, 109–115.

Santos, G. T. dos, & Filocreão, A. S. (2019). Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no estado do Amapá: contribuições ao desenvolvimento rural (2010-2017). 57º Congresso SOBER, 12(1), 20.

Santos, J. R., Dias, F. S., Finato, K. M., & Ferreira, J. A. C. (2015). Efeitos da densidade populacional e proximidade de aglomerados urbanos sobre o nível de efetividade do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no Brasil. Scientia Plena, 11(2), 1-11.

Scheuer, J. M., Neves, S. M. A. da S., Galvanin, E. A. dos S., & Moura, A. P. de. (2017). Estrutura produtiva e a agroecologia: um estudo de caso na associação dos pequenos produtores da região do Alto Sant’Ana, Mato Grosso. Revista Geográfica Acadêmica, 11(2), 50-66.

Schmitz, H. (2007). A Transição da Agricultura Itinerante na Amazônia para Novos Sistemas. Revista Brasileira de Agroecologia, 2(1), 46-49.

Schneider, S. (2016). A presença e as potencialidades da agricultura familiar na América Latina e no Caribe. Redes, 21(3), 11–33.

Silva, E. S., Filgueiras, G. C., Leite, A. dos S., & Santos, M. A. S. dos. (2015). O estado da arte das políticas públicas para o campo: uma abordagem do programa de aquisição de alimentos no estado do Pará. Reflexões Econômicas, 1(1), 153–178.

Superintendência do Desenvolvimento da Amazônia. (2020). Legislação da Amazônia. Superintendência do Desenvolvimento da Amazônia (SUDAM).

Valnier, A., & Ricci, F. (2013). Programa de Aquisição de Alimentos (PAA): uma análise comparativa nos estados de Rondônia e Acre. CAMPO-TERRITÓRIO: Revista de Geografia Agrária, 8(16), 198-228. Recuperado de [http://www.seer.ufu.br/index.php/campoterritorio/article/view/21732].

Vieira, D. de F. A., & Del Grossi, M. E. (2010). Influência do Programa de Aquisição de Alimentos na comercialização dos produtos da agricultura familiar: o caso de três municípios do Noroeste de Minas Gerais. Sociedade e Desenvolvimento Rural, 4(2).

Published

2021-08-23

Issue

Section

General Section

How to Cite

The Food Purchase Program in the municipalities of Legal Amazon. (2021). Revista De Estudios Brasileños, 7(15), 133-147. https://doi.org/10.14201/reb2020715133147