Vegetarianism far beyond the plate:  ethics, health, lifestyles, and identification processes in dialogue

Authors

  • Divair Doneda Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina
  • Camilla Horn Soares Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina
  • Maria Catarina Chitolina Zanini Universidade Federal de Santa Maria. Departamento de Ciências Sociais
  • Vanuska Lima da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v2i1p176-199

Keywords:

lifestyle, culture, food, vegetarianism, veganism

Abstract

The aim of this study was to identify ethical, health, culture and lifestyle elements involved in opting for vegetarianism, as well as the greatest difficulties encountered by vegetarians in their daily eating practices. Data were collected through electronic survey and focus group. In addition to identification processes, topics related to cultures, sociability, food, vegetarianism, health and well-being were addressed. Two hundred and two people with good levels of education, mostly of the middle classes, answered the survey. Most responses indicated that they had a good diet, adequate weight, a healthy lifestyle and that their health and well-being improved after adopting vegetarianism. Adherence to vegetarianism occurred mainly for ethical reasons related to animal rights. The greatest difficulties resulting from the choice for vegetarianism, in terms of sociability, were due to the family environment and the lack of options in restaurants. A focus group contributed to deepen the themes. The answers suggest that the choice for vegetarianism goes beyond food and impacts on social relationships, consumption and lifestyle, taking on a political dimension that can be called food activism, as it challenges the forms of power and dialogues with new forms of interaction between individuals, society, other living beings and the environment.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Divair Doneda, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina

    Possui graduação em Ciências Sociais (Licenciatura: 1985; Bacharelado: 1990), em História (Licenciatura: 1988; Bacharelado:1989) e em Nutrição (2008) pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul (UFRGS), e em Psicologia pelo Centro Universitário Metodista IPA (2020). Possui Especialização em Filosofia (1990), especialização em Projetos Sociais e Culturais: Coordenação e Avaliação (2001), Mestrado e Doutorado em Medicina: Ciências Médicas pela UFRGS (respectivamente 2010 e 2013). É nutricionista e pesquisadora da Faculdade de Medicina/UFRGS. Áreas de interesse: alimentos para fins especiais; vegetarianismo; cuidado de si, comportamento alimentar e psicologia clínica.

  • Camilla Horn Soares, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Faculdade de Medicina

    Graduanda do curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Bolsista de Iniciação Científica.

  • Maria Catarina Chitolina Zanini, Universidade Federal de Santa Maria. Departamento de Ciências Sociais

    Possui graduação em Curso de Ciências Sociais pela Universidade Federal do Rio Grande do Sul- UFRGS (1987), mestrado em Antropologia pela Universidade de Brasília- UnB (1997), doutorado em Ciência Social (Antropologia Social) pela Universidade de São Paulo- USP (2002) e Pós-doutorado pelo Museu Nacional (MN-UFRJ) (2008). Atualmente é Professora Titular da Universidade Federal de Santa Maria (UFSM), vinculada aos Programas de Pós-Graduação em Ciências Sociais e Programa de Pós-Graduação em História. Coordenadora do NECON/UFSM (Núcleo de Estudos Contemporâneos). Membro do Comitê de Iniciação Científica e de Inovação Tecnológica da UFSM. Tem experiência na área de Antropologia, trabalhando principalmente com as seguintes temáticas: migrações, teoria antropológica, campesinato e etnicidade. Visiting Schoolar na Universitá Ca´Foscari Venezia (Itália). Pesquisadora Associada do NIEM-UFRJ (Núcleo de Estudos Migratórios). Pesquisador Associado ao Instituto Histórico de São Leopoldo. Membro do Migraidh-UFSM. Pesquisador PQ 2/CNPq

  • Vanuska Lima da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Sul, Departamento de Nutrição

    Possui graduação em Nutrição pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (1996), Especialização em Controle de Qualidade de Alimentos, Nutrição e Saúde Pública (1997), mestrado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (2001) e doutorado em Ciência dos Alimentos pela Universidade de São Paulo (2006). Docente da Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul no período de 2007 a 2010. Atualmente é Professora Associada do Curso de Nutrição da Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Coordenadora de gestão do Centro Colaborador em Alimentação e Nutrição do Escolar (CECANE UFRGS) de 2012 a 2014. Coordenadora da região sul do Brasil do Projeto Biodiversidade para Alimentação e Nutrição - BFN. Tem experiência nas seguintes áreas: Ciência dos Alimentos, Alimentação Escolar, Gastronomia, Sociobiodiversidade. Subáreas: Análise de alimentos, técnica dietética e desenvolvimento de novos produtos.

References

ABONIZIO, Juliana. Conflitos à mesa: vegetarianos, consumo e identidade. Revista Brasileira de Ciências Sociais, São Paulo, v. 31, n. 90, p. 115-136, fev. 2016. Disponível em: https://doi.org/10.17666/3190115-136/2016. Acesso em 29 jul. 2020.

AGNOLI, Claudia et. al. Position Paper on Vegetarian Diets From the Working Group of the Italian Society of Human Nutrition. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, v. 27, n. 12, p. 1037-1052, dec. 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.numecd.2017.10.020. Acesso em 29 jul. 2020.

ALTOÉ, Isabella; MENOTTI, Gabriel; AZEVEDO, Elaine de. Comida e afeto: as releituras dos pratos-totem na culinária vegana. RBSE Revista Brasileira de Sociologia da Emoção, v. 18, n. 52, p. 129-138, 2019. Disponível em: http://www.cchla.ufpb.br/rbse/Alto%C3%A9Resumo_RBSEv18n52abril2019.pdf. Acesso em 20 jul. 2020.

AZEVEDO, Elaine de. Alimentação saudável: uma construção histórica. Revista Simbiótica, n. 7, p. 83-111, dez. 2014. Disponível em: https://periodicos.ufes.br/index.php/simbiotica/article/view/9004/6386. Acesso em 29 jul. 2020.

AZEVEDO, Elaine de. Vegetarianismo. Demetra, v. 8, supl. 1, p. 275-288, 2013. Disponível em: https://www.e-publicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/6609/5673. Acesso em 29 jul. 2020.

AZEVEDO, Elaine de. Alimentação, sociedade e cultura: temas contemporâneos. Sociologias, v. 19, n. 44, p. 276-307, 2017. Disponível em:

https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1517-45222017000100276&lng=pt&nrm=iso. Acesso em 29 jul. 2020.

BARONA, Elizabeth; RAMANKUTTY, Navin; HYMAN, Glenn; COOMES, Oliver T. The Role of Pasture and Soybean in Deforesation of the Brazilian Amazon. Enviromental Research Letters, v. 5, p. 1-9, 2010. Disponível em: https://iopscience.iop.org/article/10.1088/1748-9326/5/2/024002/pdf. Acesso em 29 jul. 2020.

BEARDSWORTH, Alan D.; KEIL, Teresa E. Vegetarianism, Veganism, and Meat Avoidance: Recent Trends and Findings. British Food Journal, v. 93, n. 4, p.19-24, 1991. Disponível em: https://doi.org/10.1108/00070709110135231. Acesso em 29 jul. 2020.

BOURDIEU, Pierre. O poder simbólico. 2 ed. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 1998.

BRÜGGER, Paula. Nós e os outros animais: especismo, veganismo e educação ambiental. Linhas Críticas, Brasília, v. 15, n. 29, p. 197-214, jul./dez. 2009. Disponível em: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=193514388002. Acesso em 29 jul. 2020.

CRAIG, Winston J.; MANGELS, Ann Reed. Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets. Journal of the American Dietetic Association, v. 109, n. 7, p. 1266-1282, 2009. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.05.027. Acesso em 29 jul. 2020.

DONEDA, Divair. Vegetarianismo, o cuidado de si e do outro. In: KÖHLER, Bruna; DONEDA, Divair (org.). Vegetarianismo: saúde e filosofia de vida. Porto Alegre: UFRGS/FAMED, SEAD, 2020, p. 171-176. Disponível em: http://www.bibliotecadigital.ufrgs.br/da.php?nrb=001115573&loc=2020&l=99f41c42d13f6a55. Acesso em 29 jul. 2020.

FERREIRA, Patrícia Guimarães; MIRAGLIA, Fernanda. Os desafios de ser vegetariano na “terra do churrasco”. Revista das Ciências da Saúde do Oeste Baiano - Higia, v. 2, n. 1, p. 86-99, 2017. Disponível em: http://fasb.edu.br/revista/index.php/higia/article/view/176/207. Acesso em: 29 jul. 2020.

FISCHER, Marta L.; CORDEIRO, Andressa Luiza; LIBRELATO, Rafael Falvo. A abstinência voluntária do consumo de carne pode ser compreendida como um princípio ético? Ciências Sociais Unisinos, v. 52, n. 1, p. 122-131, 2016. Disponível em: https://doi.org/10.4013/csu.2016.52.1.14. Acesso em 29 jul. 2020.

FORCHTNER, Bernhard; TOMINC, Ana. Kalashnikov and Cooking-spoon: Neo-Nazism,Veganism and a Lifestyle Cooking Show on YouTube. Food, Culture & Society, v.20, n.3, p. 415-441, 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1080/15528014.2017.1337388. Acesso em 29 jul. 2020.

FOX, Nick; WARD, Katie. Health, Ethics and Environment: A Qualitative Study of Vegetarian Motivations. Appetite, v. 50, n. 2-3, p. 422-429, 2008. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.appet.2007.09.007. Acesso em 29 jul. 2020.

GIDDENS, Anthony. Modernidade e identidade. Rio de Janeiro: Jorge Zahar Editor, 2002

HARGREAVES, Shila Minari; ARAÚJO, Wilma Maria Coelho; NAKANO, Eduardo Yoshio; ZANDONADI, Renata Puppin. Brazilian Vegetarians Diet Quality Markers and Comparison with the General Population: A Nationwide Cross-Sectional Study. PLoS One, v. 15, n. 5, p. 1-21, 2020. Disponível em: https://doi.org/10.1371/journal.pone.023295. Acesso em 29 jul. 2020.

IBOPE, Instituto Brasileiro de Opinião Pública e Estatística. Pesquisa de Opinião Pública sobre Vegetarianismo. Brasil: Ibope, 2018. Disponível em: https://www.svb.org.br/images/Documentos/JOB_0416_VEGETARIANISMO.pdf. Acesso em 29 jul. 2020.

JANSEN, Karen; MONDIN, Thaíse Campos; ORES, Liliane da Costa; SOUZA, Luciano Dias de Mattos; KONRADT, Caroline Elizabeth; PINHEIRO, Ricardo Tavares; SILVA, Ricardo Azevedo da. Transtornos mentais comuns e qualidade de vida em jovens: uma amostra populacional de Pelotas, Rio Grande do Sul, Brasil. Cadernos de Saúde Pública, v. 27, n. 3, p. 440-448, 2011. Disponível em: https://doi.org/10.1590/S0102-311X2011000300005. Acesso em 29 jul. 2020.

LEONEL, Amália; MENASCHE, Renata. Comida, ato alimentar e outras reflexões consumidas. Contextos da Alimentação – Revista de Comportamento, Cultura e Sociedade, São Paulo, v. 5, n. 2, p. 3-13, jul. 2017.

MACIEL, Maria Eunice. Cultura e alimentação ou o que têm a ver os macaquinhos de Koshima com Brillat-Savarin. Horizontes Antropológicos, Porto Alegre, ano 7, n. 16, p. 145-156, dez. 2001. Disponível em: https://doi.rg/10.1590/S0104-71832001000200008. Acesso em 29 jul. 2020.

MELINA, Versanto; CRAIG, Winston; LEVIN, Susan. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics: Vegetarian Diets. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, v. 116, n. 12, p. 1970-1980, 2016.

MENASCHE, Renata. O ato de comer enquanto prática política. Cadernos IHU em Formação, Universidade do Vale do Rio dos Sinos, ano 10, n. 47, p. 41-43, 2014. Disponível em: http://www.ihu.unisinos.br/images/stories/cadernos/formacao/47_cadernosihuemformacao.pdf. Acesso em 29 jul. 2020.

MENASCHE, Renata. Tendências da alimentação contemporânea: percurso e elementos para uma agenda de pesquisa. Campos, v. 19, n. 2, p. 133- 145, 2018.

REGAN, Tom. Jaulas vazias: encarando o desafio dos direitos animais. Trad. Regina Rheda. Porto Alegre: Lugano, 2006.

RODELLI, Carolina; ZANDONÁ, Dáphene; BITTENCOURT, Luane; POSSAMAI, Maria Eduarda; FERRARA, Mariana. Análise de hábitos de consumo dos ovolactovegetarianos em Curitiba. In: Anais Intercom – Sociedade Brasileira de Estudos Interdisciplinares da Comunicação XXXVII Congresso Brasileiro de Ciências da Comunicação, Foz do Iguaçu, set. 2014. Curitiba: Universidade Tecnológica Federal do Paraná, 2014.

ROSENFIELD, Daniel L.; BURROW, Anthony L. Vegetarian on Purpose: Understanding the Motivations of Plant-Based Dieters. Department of Human Development, Cornell University, United States. Appetite, v. 116, p. 456-463, sep. 2017. Disponível em: https://doi.org/10.1016/j.appet.2017.05.039. Acesso em 29 jul. 2020.

RUBY, Matthew B. Vegetarianism. A blossoming field of study. Appetite, v. 58, n. 1, p. 141-150, 2012. Disponível em:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666311005873?via%3Dihub. Acesso em 29 jul. 2020.

RUDY, Kathy. Locavores, Feminism, and the Question of Meat. The Journal of American Culture, v.35, n. 1, p. 26-36, 2012. Disponível em: https://doi.org/10.1111/j.1542-734X.2011.00795.x. Acesso em 29 jul. 2020.

SINGER, Peter; MASON, Jim. A ética da alimentação: como nossos hábitos alimentares influenciam o meio ambiente e o nosso bem-estar. Rio de Janeiro: Elsevier, 2007.

SOUZA, Ravi Orsini Camargo de. Vegetarianismo ambiental: estudo das controvérsias na relação entre vegetarianismo e emissões de gases de efeito estufa. Dissertação (Mestrado em Ciência Ambiental) – Instituto de Energia e Ambiente da Universidade de São Paulo. São Paulo, 2019.

SLYWITCH, Eric. Guia alimentar de dietas vegetarianas para adultos. Florianópolis: Sociedade Vegetariana Brasileira, 2012. Disponível em: https://www.svb.org.br/livros/guia-alimentar.pdf. Acesso em 29 jul. 2020.

TAVARES, Fátima Regina Gomes. O circuito “nova era”: heterogeneidade, fronteiras e ressignificações locais. Religião e Sociedade, Rio de Janeiro, v. 23, n. 1, p. 60-72, 2003.

TRIGUEIRO, Aline. Consumo, ética e natureza: o veganismo e as interfaces de uma política de vida. Revista Internacional Interdisciplinar INTERthesis, Florianópolis, v. 10, n. 1, p. 237-260, jun. 2013. Disponível em:

https://periodicos.ufsc.br/index.php/interthesis/article/view/25643. Acesso em 29 jul. 2020.

WHORTON, James C. Historical Development of Vegetarianism. The American Journal of Clinical Nutrition, v. 59, n. 5, p. 1103S–1109S, may. 1994. Disponível em: https://doi.org/10.1093/ajcn/59.5.1103S. Acesso em 29 jul. 2020.

WRENN, Corey Lee. Atheism in the American Animal Rights Movement: An Invisible Majority. Environmental Values, v. 28, n. 6, p. 715-739, 2019. Disponível em: https://doi.org/10.3197/096327119X15579936382509. Acesso em 29 jul. 2020.

Published

2020-09-20

Issue

Section

Dossier II International Symposium on Food Research

How to Cite

Vegetarianism far beyond the plate:  ethics, health, lifestyles, and identification processes in dialogue. (2020). Revista Ingesta, 2(1), 176-199. https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v2i1p176-199