Mário de Andrade and the construction of Brazilian cuisine

Authors

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2316-901X.v1i82p78-96

Keywords:

Modernism, regionalism, brazilian cuisine

Abstract

This article analyses the contribution of modernist writers and artists to the construction of an idea of “Brazilian cuisine,” through the specific perspective of Mário de Andrade (1893-1945) and his only chronicle entirely dedicated to the subject, Tacacá with  tucupi, published in 1939, shortly after he had read Açúcar: algumas receitas de bolos e doces dos engenhos do Nordeste, by Gilberto Freyre (1900-1987). Through a historical reading of the text, this article aims to demonstrate that Mário wrote Tacacá com tucupi in order to explicitly criticize the so-called “good eaters” – intellectuals who used to appreciate French gastronomy, but were ashamed of Brazilian peculiarities –, and, at the same time, to tacitly contradict the regionalist bias of Freyre’s book.
Ironically, Mário reconfigures the country’s culinary map, daring to equate national foods with French foods and synthesizing, through cooking, some of his important concepts about Brazilian culture.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Viviane Soares Aguiar, Universidade de São Paulo

    Mestra e doutoranda em História Social na Universidade de São Paulo. Pesquisadora do Grupo de Pesquisa Espaço Doméstico, Corpo e Materialidades (GEMA) no Museu Paulista-USP.

References

ALVARENGA, Oneyda; ANDRADE, Mario de. Cartas. Sao Paulo: Duas Cidades, 1983.

ANDRADE, Mario de. Pauliceia desvairada. Sao Paulo: Casa Mayenca, 1922. Biblioteca Brasiliana Guita e Jose Mindlin.

ANDRADE, Mario de. Romance do veludo. Revista de Antropofagia, ano 1, n. 4, ago. 1928, p. 5. Hemeroteca Digital da Biblioteca Nacional.

ANDRADE, Mario de. Tacaca com tucupi. O Estado de S.Paulo, p. 4-5, 28 mai. 1939a. Acervo Estado.

ANDRADE, Mario de. Fichario analitico. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade, codigo de referencia MA-MMA-48-8129, 8130, 8131 e 8132, 1939b.

ANDRADE, Mario de. Folclore. In: MORAIS, Rubens Borba de; BERRIEN, William (org.). Manual bibliográfico de estudos brasileiros. Rio de Janeiro: Grafica Editora Souza, 1949.

ANDRADE, Mario de. (1943). Tacaca com tucupi. In: ANDRADE, Mario de. Os filhos da Candinha. Sao Paulo: Martins, 1963.

ANDRADE, Mario de. Aspectos da literatura brasileira. Sao Paulo: Martins Fontes, 1974.

ANDRADE, Mario de. O banquete. Sao Paulo: Duas Cidades, 1977.

ANDRADE, Mario de. Cartas de trabalho: correspondencia com Rodrigo Mello Franco de Andrade, 1936-1945. Organizacao de Lelia Coelho Frota. Brasilia: Secretaria do Patrimonio Historico e Artistico Nacional/Fundacao Pro-Memoria, 1981.

ANDRADE, Mario de. (1928). Macunaíma. Estabelecimento do texto: Tele Ancona Lopez e Tatiana Longo Figueiredo. Rio de Janeiro: Agir, 2008.

ANDRADE, Mario de. O Turista Aprendiz. Edicao de texto e notas: Tele Ancona Lopez, Tatiana Longo Figueiredo, Leandro Raniero Fernandes (Col.). Brasilia: Iphan, 2015.

BERRIEL, Carlos Eduardo Ornelas. Dimensão de Macunaíma: filosofia, genero e epoca. Dissertacao (Mestrado em Teoria Literaria) – Instituto de Estudos da Linguagem da Universidade Estadual de Campinas, Campinas, 1987.

BOURDIEU, Pierre. A distinção: critica social do julgamento. Trad. Daniela Kern e Guilherme Teixeira. Sao Paulo/Porto Alegre: Edusp/Zouk, 2007.

CALIL, Carlos Augusto. Sob o signo do Aleijadinho: Blaise Cendrars, precursor do patrimonio historico. In: ANDRADE, Antonio Luiz Dias de; BASTOS, Rossano Lopes; CALIL, Carlos Augusto, et al. Patrimônio: atualizando o debate. Rio de Janeiro: Iphan, 2006, p. 79-90.

CAMARGOS, Marcia. Villa Kyrial: cronica da Belle Epoque paulistana. Sao Paulo: Editora Senac Sao Paulo, 2001.

CASCUDO, Luis da Camara; ANDRADE, Mario de. Câmara Cascudo e Mário de Andrade. Cartas 1924-1944. Organizacao e notas: Marcos Antonio de Moraes. Sao Paulo: Global Editora, 2010.

CARDAPIO 6. Dinner offert a Madame Olivia Guedes Penteado à la Villa Fortunata, Sao Paulo, 7 maio 1925. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade.

CARDAPIO 12. Ajantarado, Redinha/Natal, dez. 1928. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade.

CARDAPIO 17. O Departamento de Cultura, aos congressistas, em confraternização, Hotel Terminus, Sao Paulo, 15 jul. 1937. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade.

CORREA, Pio Lourenco; ANDRADE, Mario de. Pio & Mário: dialogo de vida inteira. Tracos biograficos: Antonio Candido; introducao: Gilda de Mello e Souza; estabelecimento do texto e notas: Denise Guaranha; estabelecimento do texto, das datas e revisao ortografica: Tatiana Longo Figueiredo. Rio de Janeiro/Sao Paulo: Ouro sobre Azul/Edicoes SESC, 2009.

CUNHA, Jakeline F. As várias faces do Brasil: a imagem do caju em Macunaima. Dissertacao (Mestrado em Teoria Literaria e Literatura Comparada) – Faculdade de Filosofia, Letras e Ciencias Humanas da Universidade de Sao Paulo, Sao Paulo, 2009.

DIMAS, Antonio. Barco de proa dupla. Revista USP, n. 54, p. 112-126, jun./ago. 2002. Disponivel em: https://doi.org/10.11606/issn.2316-9036.v0i54p112-126. Acesso em: 02 jan. 2021.

DORIA, Carlos Alberto. Formação da culinária brasileira. Sao Paulo: Tres Estrelas, 2014.

DUARTE, Paulo. Variações sobre a gastronomia. Lisboa: Seara Nova, 1944.

DUARTE, Paulo. (1971). Mário de Andrade por ele mesmo. Sao Paulo: Hucitec, 1985.

EULALIO, Alexandre; CALIL, Carlos Augusto. A aventura brasileira de Blaise Cendrars. Sao Paulo: Edusp/Imprensa Oficial/Fapesp, 2001.

FARIA, Daniel. As meditacoes americanas de Keyserling: um cosmopolitismo nas incertezas do tempo. Varia História, Belo Horizonte, v. 29, n. 51, p. 905-923, set./dez. 2013. Disponivel em: https://doi.org/10.1590/S0104-87752013000300013. Acesso em: 02 jan. 2021.

FELICIANO, Paula de Oliveira. Modernistas à mesa: a colecao de cardapios de Mario de Andrade (1915-1940). Dissertacao (Mestrado) – Instituto de Estudos Brasileiros da Universidade de Sao Paulo, Sao Paulo, 2020.

FREYRE, Gilberto. Assucar: algumas receitas de bolos e doces dos engenhos do Nordeste. Rio de Janeiro: Jose Olympio, 1939. Biblioteca do IEB/USP – Colecao Mario de Andrade.

FREYRE, Gilberto. (1952). Manifesto regionalista. Recife: Fundacao Joaquim Nabuco/Editora Massangana, 1996.

LEAO, Mucio. Registro literario. Jornal do Brasil, 12 maio 1939, p. 7. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade, codigo de referencia MA-MMA-48-8150/8133e.

LEME, Adriana Salay; BASSO, Rafaela. A formacao da brasilidade – a construcao do discurso modernista sobre a culinaria. Revista Contextos da Alimentação, Sao Paulo, v. 3, n. 1, p. 18-34, dez. 2014.

LOPEZ, Tele Porto Ancona. Mário de Andrade: ramais e caminho. Sao Paulo: Livraria Duas Cidades, 1972.

LOPEZ, Tele Ancona. Modernistas em um diner. Pro-Posições, v. 19, n. 1 (55), p. 205-208, jan./abr. 2008. Disponivel em: https://doi.org/10.1590/S0103-73072008000100020. Acesso em: 20 out. 2020.

MANCINELLI, Maria Lucia. Mario de Andrade, Oswald de Andrade e a cozinha futurista. In: MARINETTI, F. T. A cozinha futurista. Organizacao e traducao: Maria Lucia Mancinelli. Sao Paulo: Alameda, 2009.

MARQUES, Ivan. Modernismo de pes descalcos: Mario de Andrade e a cultura caipira. Revista do Instituto de Estudos Brasileiros, Sao Paulo, n. 55, p. 27-42, 2012. Disponivel em: https://doi.org/10.11606/issn.2316-901X.v0i55p27-42. Acesso em: 02 jan. 2021.

MORAES, Eduardo Jardim de. Modernismo revisitado. Estudos Históricos, Rio de Janeiro, v. 1, n. 2, p. 220-238, 1988.

NEEDELL, Jeffrey D. Identity, Race, Gender, and Modernity in the origins of Gilberto Freyre’s Oeuvre. The American Historical Review, v. 100, n. 1, p. 51-77, fev. 1995.

NOGUEIRA, Antonio Gilberto Ramos. Por um inventário dos sentidos: Mario de Andrade e a concepcao de patrimonio e inventario. Sao Paulo: Editora Hucitec/Fapesp, 2005.

TONI, Flavia Camargo. Doces para uma festa de 110 anos. Diário Oficial Leitura, Imprensa Oficial do Estado de Sao Paulo, p. 38-45, out. 2003.

RODRIGUES, Jaime. Alimentação, vida material e privacidade: uma historia social de trabalhadores em Sao Paulo nas decadas de 1920 a 1960. Sao Paulo: Alameda, 2011.

SANT’ANNA, Denise Bernuzzi. A cultura na ponta do garfo: estetica e habitos alimentares na cidade de Sao Paulo – 1890/1920. Cadernos Pagu, n. 39, p. 177-200, jul./dez. 2012. Disponivel em: https://doi.org/10.1590/S0104-83332012000200006. Acesso em: 02 jan. 2021.

SAO PAULO. Ato n. 1146 de 4 de julho de 1936. Leis e resolucoes da Camara Municipal da capital do estado de S. Paulo. Sao Paulo, 1936.

SHAW, Paul Vanorden. Se eu fosse brasileiro. O Estado de S. Paulo, Sao Paulo, 14 maio 1939, p. 4. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade, codigo de referencia MA-MMA-48-8150/8133d.

SILVA, Joao Luiz Maximo da. Alimentacao e transformacoes urbanas em Sao Paulo no seculo XIX. Almanack, Guarulhos, n. 7, p. 81-94, 2014. Disponivel em: https://doi.org/10.1590/2236-463320140706. Acesso em: 02 jan. 2021.

SOUZA, Cristiane Rodrigues de. Clã do Jabuti: uma partitura de palavras. Sao Paulo: Annablume/Fapesp, 2006.

VIEIRA, Gastao. Correspondência. Arquivo IEB-USP, Fundo Mario de Andrade, codigo de referencia MA-CCPMVA6945, p. 1.

Published

2022-08-23

Issue

Section

Dossiê Paralelos 22

How to Cite

Aguiar, V. S. (2022). Mário de Andrade and the construction of Brazilian cuisine. Revista Do Instituto De Estudos Brasileiros, 1(82), 78-96. https://doi.org/10.11606/issn.2316-901X.v1i82p78-96