Strangements and surprises: eating habits in the content of teaching portuguese as a foreign language

Authors

  • Maria José Nélo Universidade Estadual do Maranhão
  • Aparecida Regina Borges Sellan Pontifícia Universidade Católica de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2595-2536.v32i2p135-149

Keywords:

Teaching of PLE, Refuge, Nominate, Alimentation, Culture

Abstract

This paper discusses teaching strategies focusing on the essential needs of students who aim to learn Portuguese as a foreign language. These students hope to obtain plausible linguistic, encyclopedic,  socio-interactive  knowledge  for  use  in  their  daily  lives, for  example,  nominate, convert the food consumed by the natives (Maranhenses). These contents about food are, in this study,  understood  as  a  cultural  fact  and,  for  speakers  of  other  languages,  an  opportunity  to understand  our  linguistic  system  and  sociocultural  relationship  for  insertion  in  the  new  context. The results demonstrate that the foreign speakers observed manifested less linguistic than cultural strangeness,  which  is  why  we  consider  that  cultural  meanings  should  be  part  of  the  selected contents for teaching Portuguese as a foreign language.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Maria José Nélo, Universidade Estadual do Maranhão

    Professroa Dra. da Universidade Estadual do Maranhão.

  • Aparecida Regina Borges Sellan, Pontifícia Universidade Católica de São Paulo

    Professora Dra. da Pontifícia Universidade Católica de São Paulo.

References

ALMEIDA FILHO, J. C. P. Fundamentos de abordagem e formação de PLE e de outras línguas.Campinas, SP: Pontes, 2011.

CASCUDO, L.C. História da alimentação no Brasil.3.ed. São Paulo: Global, 2004.

DAMATTA, R. O que faz o brasil, Brasil?9.ed. Rio de Janeiro: Rocco, 1998.

FREIRE, P. A importância do ato de ler, em três artigos que se completam.23.ed. São Paulo: Cortez, 1989. (Coleção Polêmicas de Nosso Tempo).

FRIEIRO, E. Feijão, angu e couve.Belo Horizonte: Ed. Itatiaia; São Paulo: Ed. Universidade de São Paulo, 1982.

GERALDI, J. W.Portos de passagem. São Paulo: Martins Fontes, 2003.

KOCH, I.G. V.;ELIAS,V.M. O texto na linguística textual. In: BATISTA, R.O(Org.).O texto e seus contextos. São Paulo: Parábola, 2016.(p.31-44).

QUEIROZ, M.J. A literatura e o gozo impuro da comida. Rio de Janeiro: Topbooks, 1994.

SANCHES, A.S. O universo do Boi da Ilha: um olhar sobre o bumba-meu-boi em São Luís do Maranhão.2003.Dissertação (Mestrado em Antropologia)–Universidade Federal de Pernambuco, Recife. 192p.

SANT’ANNA, A.R. A poesia e os mediadores de leitura. In: SANTOS, F. et al.(Orgs.). São Paulo: Global, 2009. p.157-170.

SELLAN, A. R.B.;CURY, V.F. Fabianos, Sinhás Vitórias: a literatura no ensino de português língua estrangeira. In: BASTOS, N.B.(Org.).Língua portuguesa:história, memória e intersecções lusófonas.São Paulo: Educ, 2018. p.185-196.

SILVEIRA, R. C.P. Implícitos culturais: ideologia e cultura em expressões linguísticas do português brasileiro. In: BASTOS, N. B. (Org.). Língua portuguesa em calidoscópio. São Paulo: EDUC, 2004. p. 143-158.(Série Eventos).

BASTOS, N. B.. Opinião, marco de cognições sociais e a identidade cultural do brasileiro: as crônicas nacionais. In: JÚDICE, N. (Org.). Português / língua estrangeira: leitura, produção e avaliação de textos. Niterói: Intertexto, 2000. p. 9-35.

BASTOS, N. B.(Org.). Português Língua Estrangeira:perspectivas.Cortez:SãoPaulo,1998.

BASTOS, N. B. Sociedade. Sociedade, cognição e discurso: conhecimentos sociais. In: BASTOS, N. (Org.). Língua portuguesa: lusofonia memória e diversidade cultural. São Paulo: EDUC, 2008. p. 109-122.

SILVEIRA, R. C.P.;NÉLO, M.J. Discurso e expressões linguísticas do português brasileiro: aspectos histórico-culturais nas designações da culinária brasileira.Taubaté-SP, 2002. (Comunicação GEL).

Takahashi, N. T. Leitura literária em português língua estrangeira (PLE): representações, compreensão e produção textual. 2014.Tese (Doutorado) –Universidade de São Paulo, São Paulo.

Published

2021-12-20

How to Cite

Nélo, M. J. ., & Sellan, A. R. B. . (2021). Strangements and surprises: eating habits in the content of teaching portuguese as a foreign language. Cadernos CERU, 32(2), 135-149. https://doi.org/10.11606/issn.2595-2536.v32i2p135-149