Speaking, thinking, seeing: three verbs of Balzac's gastronomy

Authors

  • Paula Caldas Frattini Universidade de São Paulo

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1984-1124.v0i18p51-64

Keywords:

Balzac, novel, 19th century, literature, gastronomy

Abstract

The present article intends to discuss how Balzac’s poetics ascribes an essential status to food in the representation of the nineteenth century man’s life in The Human Comedy. From a panoramic reading of Balzac’s novels, we firstly aim to analyse the relationship between the commensality and the formal characteristics of the text. Secondly, pursuing another direction of his poetics, we highlight the epistemological dimension in the movement of Balzac’s thought present in the narrative. Finally, as it could not be otherwise, considering Balzac’s poetics, we review the relationship between the descriptive and the visual aspects of the gastronomic representation.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Paula Caldas Frattini, Universidade de São Paulo
    Possui graduação em Letras Modernas Francês/Português pela Universidade de São Paulo (1997), mestrado em Teoria Literária e Literatura Comparada - Fauldade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas- USP (2010) e Doutorado em Letras obtido no Programa Estudos Linguísticos, Literários e Tradutológicos em Francês pela Universidade de São Paulo (2015) com período sanduíche na Université Paris Diderot - Paris 7 (Orientador: José-Luis Diaz).

References

AMBRIÈRE, Madeleine. “Balzac et l’énergie”. In: Ambrière, Madeleine. “Balzac et l’énergie”. Romantisme. Paris: 1984, n°46, p.43-48.

AUERBACH, Erich. “Na Mansão de La Mole. In: Auerbach, Erich. Mimesis. São Paulo: Perspectiva, 2004, p.419-431.

BALZAC, Honoré de. Écrits sur le Roman. Anthologie. Textes choisis, présentés et annotés par Stéphane Vachon. Paris: Le livre de Poche, 2000.

BALZAC, Honoré de. Illusions perdues. La Comédie Humaine. Édition de Marcel Bouteron. Paris : Gallimard, « Pléaide », , t.IV, 1935.

BALZAC, Honoré de. La Maison Nucingen. La Comédie Humaine. Paris : Éditions du Seuil, t.V, 1966.

BALZAC, Honoré de. Le Cousin Pons. La Comédie Humaine. Édition de Marcel Bouteron. Paris : Gallimard, « Pléaide », t.VI, 1936.

BALZAC, Honoré de. La Peau de chagrin. La Comédie Humaine. Édition publié sous la direction de Pierre-Georges Castex. Paris : Gallimard, « Pléaide », t.X, 1979.

BALZAC, Honoré de. Le Père Goriot. La Comédie Humaine. Édition de Marcel Bouteron. Paris : Gallimard, « Pléaide », t.II, 1935.

BALZAC, Honoré de. Physiologie du mariage. La Comédie Humaine. Édition de Marcel Bouteron. Paris : Gallimard, « Pléaide », t.X, 1937.

BALZAC, Honoré de. La Rabouilleuse. La Comédie Humaine. Édition publié sous la direction de Pierre-Georges Castex. Paris : Gallimard, « Pléaide », t.IV, 1976.

BALZAC, Honoré de. A Casa de Nuncigen. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.VIII, 1952.

BALZAC, Honoré de. Ilusões Perdidas. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.XV, 1954.

BALZAC, Honoré de. Fisiologia do Casamento. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v. XVII, 1993.

BALZAC, Honoré de. O Primo Pons. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.X, 1952.

BALZAC, Honoré de. O Pai Goriot. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.IV, 1954.

BALZAC, Honoré de. A Pele de Onagro. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.XV, 1954.

BALZAC, Honoré de. Um Aconchego de Solteirão. A Comédia Humana. Introduções, notas e orientação de Paulo Rónai. Rio de Janeiro: Editora Globo, v.VI, 1955.

BENJAMIN, Walter. “Q [Panorama]”. In: BENJAMIN, Walter. The Arcades Projects. Cambridge, Mass: Belknap Press of Harvard University Press, 2002, p.542-551.

DIAZ, José-Luiz. Devenir Balzac. L’Invention de l’écrivain par lui-même. Nice : Christian Pirot, 2007.

FOUCALT, Michel. L’Usage des Plaisirs. Histoire de la Sexualité. Paris : Gallimard, 1984.

HAMON, Philippe. Du Descriptif. Paris: Hachette supérieur, 1993.

MERLEAU-PONTY, Maurice. Sens et Non Sens. Paris : Les Éditions Nagel, 1966.

MUHLSTEIN, Anka. Balzac's Omelette: A Delicious Tour of French Food and Culture with Honoré de Balzac. New York: Other Press, 2010.

LÉVI-STRAUSS, Claude. Mythologiques. L’Origine Des Manières de Tables. Paris : Plon, t. 2, 1968.

VACHON, Stéphane. Les Travaux et les jours d’Honoré de Balzac. Paris: Presses Universitaires de Vincennes/Presses du CNRS/ Les Presses de l »université de Montréal, 1992.

Published

2017-06-30

How to Cite

Frattini, P. C. (2017). Speaking, thinking, seeing: three verbs of Balzac’s gastronomy. Revista Criação & Crítica, 18, 51-64. https://doi.org/10.11606/issn.1984-1124.v0i18p51-64