Decifer me or devour me: a loquacious palate in "Under the jaguar sun", from Italo Calvino

Authors

  • Laís Mendes Velloso Universidade Federal de Minas Gerais

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1984-1124.v0i18p123-137

Keywords:

food, sense, Under the jaguar sun, Italo Calvino

Abstract

The studies about the presence and effects of food have contributed in a considerable and pluralized way on this thematization that covers the issues of body, hunger, memory, tradition and experience at the table in different moments of literature. Considering the tale on the palate of Italo Calvino's posthumous work, Under the sun-jaguar (1986), this work seeks to compare the game between speech and listening that is drawn between the protagonists of the narrative, from the relationship established by the presence of food I do not count. Through the metaphorical language of food, the narrator reelaborates circumstances of proximity and withdrawal, in which food is a channel of affection, sharing, conflict-free and the absence of communication between the characters.

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Author Biography

  • Laís Mendes Velloso, Universidade Federal de Minas Gerais

    Mestre em Estudos Literários pela Faculdade de Letras da Universidade Federal de Minas Gerais e licenciada em português e italiano pela mesma instituição, por onde realizou intercâmbio na Facoltà di Lettere, da Università di Bologna. Seus estudos contemplam as relações entre comida, paladar, semiologia do gosto, literatura e literatura italiana.

References

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Published

2017-06-30

How to Cite

Velloso, L. M. (2017). Decifer me or devour me: a loquacious palate in "Under the jaguar sun", from Italo Calvino. Revista Criação & Crítica, 18, 123-137. https://doi.org/10.11606/issn.1984-1124.v0i18p123-137